Головна / Різне / Як варити рис

Як варити рис

Рис промити , додати в каструлю з підсоленою холодною водою , варити 15-20 хвилин на тихому вогні під кришкою до повного википання води з каструлі.

Як варити рис

Варка розсипчастого рису по етапах:

  1. Перед варінням рис промити в холодній воді пару хвилин , для чого найкраще використовувати сито. У цьому випадку виходить розсипчастий рис.
  2. Перед тим , як варити рис , в каструлю з водою можна налити трохи олії (буквально столову ложку ) .
  3. Рис кладуть у холодну воду , в НЕ емальований посуд .
  4. Воду солять і додають приправи перед тим , як покласти в неї рис .
  5. Об’єм води , яку наливають в каструлю , повинен бути в 2 рази більше , ніж обсяг рису (приклад, на півсклянки рису використати склянка води).
  6. У якій воді варити рис? – Рис краще варити в невеликій каструльці з холодною водою ; для варіння 2 склянок рису достатньо двох – трилітрової каструлі.
  7. Рис варять на повільному вогні.
  8. Рис варять в каструлі, з закритою кришкою.
  9. Коли вода випарується повністю тоді рис зварений.
  10. Після варіння рис перекладають у друшляк, потім зберігають у мисці.

Поради варіння рису

  1. У скільки разів збільшується при варінні ? – Коли варите рис збільшує об’єм в 3 рази.
  2. На 4 досить великі порції вареного рису досить 1 склянки рису.
  3. Рис для суші та ролів (у тому числі рис ” Сен Сой ” ) – це невеликий і круглий рис , рис для суші варити ті ж 15-20 хвилин , проте після варіння рис має бути обсушити протягом 20 хвилин.
  4. При варінні рис не перемішувати.

Термін зберігання вареного рису - Рис зберігають накритим 3-4 дні в холодильнику.

Смачні факти про рис
Найбільш корисним вважається нешліфований рис , тому що багато вітаміни і амінокислоти містяться саме в оболонці рису.

Енергетична цінність вареного рису
Калорійність вареного рису – 100 калл . на 100 грам вареного рису.

Ціна рису – 10 грн. / 1 кілограм (дані в середньому по Україні на грудень 2013)

Все про рис

Які бувають сорти рису

За типом зерна :

  • Довгозерний рис : тонкі зерна , довжиною до сантиметра , не злипається при варінні , їдять з м’ясом або рибою.
  • Среднезерний рис : дрібні зерна довгою півсантиметра , овальної форми , готують в супах , паелья і різотто . При варінні в’язкіший .
  • Круглозерний рис – рис з круглими зернятками , при варінні добре злипається , тому для приготування суші та запіканок він ідеальний .

Який буває рис за кольором

  • Білий рис : шліфований рис , що втратив вагому частину корисних властивостей.
  • Рис з жовтуватим відтінком – пропарений рис , в якому збережені корисні якості. Пропарений рис при варінні не злипається , але може поступатися іншим видам рису за смаковими якостями .
  • Коричневий рис : найправильніший рис , до нього привчають з дитинства , в ньому збережені найкорисніші вітаміни і амінокислоти. Ідеальний рис для дитини.
  • Дикий рис : чорний рис і довге зерно , містить велику кількість вітамінів , мінералів і клітковини.

Як варити рис в мікрохвильові печі

  1. Рис промити.
  2. Викласти рис в миску для мікрохвильовки .
  3. Додати підсоленого окропу (на 1 склянку рису 2 склянки води).
  4. Закрити ємність з рисом кришкою.
  5. Помістити рис в мікрохвильовку .
  6. Налаштувати повну потужність ( 700-800 Вт ), включити на 18 хвилин. Кожні 5 хвилин перемішати.
  7. Залишити рис в мікрохвильовці десь на 20 хвилин.

Як варити рис в мультиварці

  1. Рис промити.
  2. Викласти промитий рис в мультиварку .
  3. Додати окропу з розрахунку: на 3 мультістакана рису 5 мультістаканов води.
  4. Посолити рис , додати масло , поставити на режим ” гречка ” , варити до сигналу про готовність .

Як варити рис в пароварці

  1. Рис промити , дати стекти воді і викласти в пароварку.
  2. Залити водою у співвідношенні на 1 склянку рису бл. 1 склянка води , додати спеції і сіль.
  3. Варити рис в пароварці бл. 35 хвилин.

Як варити рис на сковороді

  1. Сковорідку поставити на вогонь , додати воду , посолити і засипати рис у співвідношенні 1:2; влити столова ложка рослинної олії на півсклянки рису.
  2. Варити рис в сковородці 15 хвилин після закипання води під кришкою на невеликому широкому вогні.
  3. За 3 хвилини до закінчення варіння , влити соєвий соус за смаком.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>