Головна / Рецепти / Трохи про оленину

Трохи про оленину

Олені – це представники одного з найдавніших видів тварин на Землі . І на сьогоднішній момент це сімейство нараховує більше 40 різних видів . Живуть ці красиві тварини на території Євразії та обох Америк, крім того , вони були завезені в Австралію і прекрасно там прижилися.

З точки зору практичної користі олені цінуються за теплий хутро і смачне м’ясо. Саме оленина протягом століть становила основу раціону харчування більшості північних народів.

Трохи про оленинуОленина в кулінарії

Оленина досить пісна, вона має своєрідний бурий відтінок , темніший , ніж у яловичини . Найсмачнішим вважається м’ясо північного оленя, причому , тварина повинна бути віком до року , а видобуток його виробляється до кінця осені .

Найніжніші і тонковолокнисті частини туші – це вирізка з спинної частини і корейка . З цих продуктів можна готувати практично будь-які страви в запеченому, тушкованому або смаженому вигляді.

Щоб страва була більш ніжним, підготовлені для запікання або смаження шматки рекомендується замаринувати у вині або маринаді , приготованому з ягідного або лимонного соку. З ягід для приготування оленини варто віддати перевагу обліпиху , журавлину або брусницю .

Оленина відмінно поєднується з різноманітними приправами, овочами , грибами. Для приготування соусу можна застосовувати вершки або сметану.

При приготуванні біфштексів мул стейків з вирізки не варто перетримувати м’ясо на вогні , краще нехай воно буде мало не дожареним , як кажуть кухарі – « з кров’ю ».

З інших частин туші можна готувати тушковані страви. Справжній делікатес вийде при гасінні невеликих шматочків окосту з лисичками або іншими лісовими грибами в сметані.

Можна купити оленину для приготування практично будь-яких рубаних страв. Щоб фарш був більш соковитим , в нього рекомендується додати трохи свинини або свинячого шпику . Чудовими виходять пельмені , приготовані з декількох сортів м’яса з додаванням оленини .

Сибірські делікатеси з Оленини

Оленина використовується для приготування традиційних сибірських делікатесів. У першу чергу – це , безумовно , юкола – підсолена сиров’ялена вирізка , яка є смачною закускою і чудово підходить до пива.

Крім того, з вирізки можна приготувати таке традиційне блюдо , як строганина. З його приготуванням впорається навіть самий недосвідчений кулінар, так як м’ясо потрібно тільки заморозити . Потім від замороженого шматка відрізаються тонкі скибочки , які умочують в соус або просто в суміш солі з перцем.

Готують з оленини і менш екзотичні делікатеси , наприклад , дуже смачні сирокопчені ковбаси та різноманітні консерви.

Користь вживання мяса оленів

Олені вирощуються в природних умовах проживання , їх не годують комбікормами з добавками гормонів і інших штучних добавок. Основа раціону тварин – ягель , гілки чагарнику і листя , тобто їх м’ясо є повністю безпечним з екологічної точки зору.

Великий вміст білка і низький відсоток жирності дозволяє зарахувати цей продукт до категорії дієтичних . Він буде корисний тим , хто мріє схуднути , а також , спортсменам , яким для нарощування м’язового корсету необхідні білкові продукти.

Регулярне вживання страв з оленини сприяє поліпшенню процесів травлення , зниження ризику розвитку атеросклерозу , діабету та інших серйозних захворювань.

А ось протипоказань до вживання оленини практично немає, єдине обмеження – індивідуальна непереносимість.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>