Головна / Календар / Різдво Іоанна Предтечі 2014 – 4 липня

Різдво Іоанна Предтечі 2014 – 4 липня

Протягом довгих тисячоліть людство чекало пришестя у світ Месії, Сина Божого. 

Але от наближається виконання обітниці, даної Богом ще першим людям у раю. Син Божий повинен був втілитися і стати людиною, щоб відновити втрачений у гріхопадінні союз людини з Богом і відкрити людям шлях до вічного блаженного життя.

Але до цього великого події повинно було відбутися ще одне – поява на світ людини, мета життя якого – підготувати людей до прийняття Христа. Цією людиною був святий Пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн.

Різдво Іоанна Предтечі 2014 - 4 липня

В одній із заповідей блаженств йдеться: “блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать” (Мф. 5:8). Досконалого Бога може пізнати тільки той, хто сам прагне до добра і святості, хто покаяння очищає свою душу від темряви гріховної.

Ось чому в своїй проповіді Предтеча Господній так багато говорив про покаяння: “Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне (Мф. 3:2) – волав він до єврейського народу.

Пророк Божий народився у сім’ї іудейського священика Захарії. Захарія та його дружина Єлизавета дожили до похилого віку, але не мали дітей. У старозавітному Ізраїлі це вважалося ганьбою та знаком неблаговоления Божого.

Але одного разу, коли Захарія за звичаєм здійснював служіння у святилищі храму, йому з’явився Архангел Гавриїл. “Захарія, побачивши його, зніяковів, і страх напав на нього. Ангел же сказав йому: не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета народить тобі сина, і наречеш ім’я йому Іоан; і буде тобі радість і веселість, і його народження багато-хто втішаться, бо він буде великий перед Господом(Лк. 1:12-15).

Про що ж молився побожний священик, виконуючи свої священицькі обов’язки? Напевно, не про те, щоб Господь в такому похилому віці послав йому сина – втіху і відраду старості. Будучи праведником, він, мабуть, ревно молив Бога про швидке пришестя Спасителя. І його молитва була почута. Народжений його неплідною дружиною син стане як предтеча довгоочікуваного Месії.

Предреченное Ангелом було настільки чудово, що старець Захарія зніяковів. Він не повірив Божественного посланця. Тоді Ангел сказав йому, що за своє невір’я він карається німотою і буде залишатися в ньому до здійснення передбаченого.

Слова Архангела Гавриїла незабаром справдилися. Єлизавета, дружина Захарії, очікувала народження первістка, і дякувала богу за Його велику милість.

Час очікування народження майбутнього пророка було для Єлизавети радісним і благодатним. Ще в утробі своєї матері Предтеча Господній показав свою близькість і духовний зв’язок з Богом. Це сталося при зустрічі Єлизавети з Пресвятою Дівою Марією, майбутньою Матір’ю Господа.

Пресвята Діва, зачав Божественного Немовляти, поспішила поділитися цією радістю з своєю родичкою – праведною Єлизаветою. Матір Божа зовсім юної втратила батьків, і тому праведна Єлизавета, можливо, була особливо близька Їй.

Коли почула Єлисавета привітання Марії, – оповідає євангеліст Лука, – кинулась дитина в утробі її; і Єлисавета сповнилася Святого Духа”. Зрозумівши, що до неї прийшла Мати Господа, вона вигукнула гучним голосом, і сказала: благословенна Ти між жонами, і благословенний плід лона Твого(Лк. 1:41,42).

Незабаром після цієї зустрічі у Єлизавети народився син. По звичаю, родичі зібралися на восьмий день після пологів, щоб дати ім’я дитині. Вони хотіли назвати його Захарією, на честь батька. Але Єлизавета заперечила. Вона сказала, що новонародженого потрібно назвати Іваном. Таким було бажання та батька дитини – Захарія.

Як тільки ім’я було обрано, уста Захарії гроби, і він знову зміг говорити.

Сповнившись Святого Духа він пророкував, кажучи: “Благословенний Господь, Бог Ізраїлів, що відвідав народ Свій і створив позбавлення йому, він ріг спасіння підніс нам у домі Давида, Свого слуги, як заповів відвіку устами святих пророків Своїх… І ти, дитино, станеш пророком Всевишнього, бо будеш ходити перед лицем Господа, щоб дорогу Йому приготувати, щоб народу Його дати пізнати спасіння у відпущенні їхніх гріхів, за благоутробному милосердя нашого Бога, яким відвідав нас Схід з висоти, освітити тих, що сидять у темряві та в тіні смертній, щоб спрямувати наші ноги на дорогу миру. Дитя ж росло і кріпилося духом, і перебувала в пустинях до дня свого з’явлення перед Ізраїлем(Лк.1,68-80).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>