Головна / Краса / Здоров'я / Чим корисна журавлина

Чим корисна журавлина

Журавлина – вітамінна ягода, яку називають «північним лимоном ». У наших широтах ранньою весною на прилавках торгових точок і на ринку не великий асортимент фруктів і ягід місцевого вирощування . А в тих , які збереглися з минулорічного врожаю , практично втрачені корисні речовини. Правда , їх багато в цитрусових – лимонах , мандаринах , апельсинах та інших екзотичних фруктах, що продаються в достатку . Але … вони можуть викликати алергічну реакцію. У цей час року справжня «палочка виручалочка» – журавлина.

Чим корисна журавлинаЗростає ця яскраво -червона ягода на заболочених ділянках хвойних лісів, на тундрових і мохових болотах. Є безліч сортів і видів журавлини , встигати у вересні , жовтні. Дикорослу журавлину, діаметр якої 8-16 мм , збирають вручну. Шляхом селекції виведені сорти журавлини , діаметром до 2 см. Вирощуються ці ягоди на плантаціях і збір їх проводиться спеціальними агрегатами.

У журавлині достаток корисних речовин , кількість і якість яких не втрачається і не зменшується при тривалому зберіганні , заморожуванні і сушці. Лише кілька знижується при термічній обробці.

До речі , за твердженням фахівців , в дикоростучої журавлині міститься більша кількість корисних речовин, ніж у спеціально виведених сортах .

Журавлина багата пектинами, вітамінами, макро і мікроелементами, органічними кислотами. Пектини журавлини мають здатність зв’язувати і виводити з організму радіонукліди.

У вітамінної складової ягід переважає вітамін C, зміст якого на рівні цитрусових.

У ній є лютеїн і зеаксантин , що знижують ризик очних захворювань , в тому числі катаракти.

У м’якоті журавлини багато калію , необхідного для підтримки нормальної діяльності серця , судин та м’яких тканин організму.
Серед великої кількості органічних кислот особливо цінні:

  • Лимонна кислота, що має освіжаючими , жарознижуючі властивості .
  • Альфа – кетоглутаровая кислота , що не допускає зниження імунітету і попереджає стресові стани.
  • Уросоловая кислота, що міститься в шкірці журавлини , має здатність пригнічувати запальний процес в людському організмі.
  • Бензойна кислота або природний консервант , завдяки якій журавлина здатна довго зберігатися.

Журавлина , завдяки наявності корисних складових , знижує рівень артеріального тиску , допомагає загоєнню ран і опіків, лікує кашель, оберігає від карієсу і хвороб ясен , а також від інфекцій в сечостатевих органах. Вона стимулює роботу підшлункової залози, лікує серцеві захворювання та гастрити. Крім того , посилює дію антибіотиків при їх спільному прийомі.

Дієтологи рекомендують всім людям , особливо ранньою весною , пити журавлинний сік (розведений водою і з додаванням цукру), а також морс, кисіль та ін

Вагітним жінкам, тому журавлина збагачує організм вищепереліченими корисними складовими і знижує прояви токсикозу в першому триместрі.

Годуючим жінкам, для збагачення корисними складовими і для підтримки імунітету мами і немовляти.

Дітям – після 1 року. Починати з 1 чайної ложки з подальшим поступовим збільшенням.

Але у журавлини, при всіх її позитивних якостях є і протипоказання .

Не слід вживати журавлину:

  • При загостренні гастриту;
  • При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • При загостреннях захворювань печінки;
  • При подагрі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>